Om Agneta Naesström

Agneta Naesström (tidigare Hansson, f.1948 i Helsingborg) har med sin speciella teknik – att kavla leran – blivit mycket uppmärksammad för sina fantasifulla skapelser. Hon var i många år uppskattad dekoratör på DUKA-butikerna där hon fick möjlighet att arbeta med många kända konstnärer. Det inspirerade henne till att börja experimentera med egna former.

Efter en utställning i Florida 1984 startade Agneta tillsammans med en kollega AGN/Chri Design i Lerbergshamnen. Genombrottet kom på Formexmässan samma år. Hennes numera mycket kopierade barnklänningar och jeansbakar gjorde succé. Några hamnade hos kungabarnen på Drottningholm. 1989 kom de första “tygsäckarna” i stengods till världen. Dom blev uppskattade på frukostborden på ett antal Sheraton-hotell runt om i världen. I krukorna serverades allt från flingor till marmelad.

1995 gick Agneta ur kompanjonskapet och startade egen ateljé i födelsestaden Helsingborg. 1996 inbjöds hon till Bishop Hill i Illinois tillsammans med Orrefors – Klässbols Linneväveri m.fl. där hennes stengods väckte stort intresse. FN-huset och Svenska Kyrkan i New York är andra platser där Agneta är representerad.

I två perioder har Agneta bott som gäst på Axel Munthes San Michele på Capri där hon fick inspiration till de omtyckta Capri-vaserna. Även hennes mytologiska djurhuvuden och masker är sprungna ur denna förtrollande miljö. Konstklubbar, företag och gallerier finner oftast något intressant ur Agnetas produktion.

 

Fotograf Kristoffer Granath

Fotograf Kristoffer Granath

Stundom hör man att någon konstnär är nyskapande. Det vore dock förmätet att tro att någon är nyskapande inom en konstart som funnits i mer än 9000 år. Men varje konstnär skapar efter sina inre bilder ett konstverk- om så bara ett enkelt fat – som förhoppningsvis får betraktaren att känna någonting – glädje, förundran, beundran eller bara en stunds sinnesfrid och ro.

Mycket av dagens konst ska vara provocerande och fordra ett ställningstagande. Den biten överlåter jag åt andra. Jag vill i första hand glädja och förnöja, all min konst är skapad med kärlek och glädje!